Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 1,49 değer kaybederek 1.420,59 puandan tamamlarken  işlem hacmi 19.8 milyar TL olarak …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 1,49 değer kaybederek 1.420,59 puandan tamamlarken  işlem hacmi 19.8 milyar TL olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 1,49 değer kaybederek 1.420,59 puandan tamamlarken  işlem hacmi 19.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %4,47 ile spor olurken  en çok kaybettiren ise % 5,88 ile finansal kiralama, faktoring oldu. Dolar ve euro ise TL karşısında hafif alıcılı bir seyir izledi. ABD ve Avrupa borsalarının tarihi zirvelerden kar satışı yemelerinin ardından BİST100’de bugünde aşağı yönlü baskı devam edebilir.  Usd/Try’de ise dolar endeksi ve ABD 10 yıllıklarda meydana gelecek fiyatlamalar belirleyici olabilir.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin olacak.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin korona virüsün yol açtığı ekonomik krizin uzun süreli işsizliğe yol açmasından kaynaklanabilecek “ağır bir yara”nın oluşmasını engellemek için  ekonomik teşvikleri beklenenden büyük açıkladığını ifade ederken ekonomide hızlı bir toparlanma beklediklerini, ABD’deki daha güçlü bir büyümenin olumlu bir şekilde tüm küresel görünüme yayılacağını söyledi. ABD 10 yıllık tahvil  faizlerinde geri çekilme devam ediyor. % 1.65’e doğru geri çekilen tahvillerde kısa vadede bir miktar daha düşüş bekliyoruz. Tahvillerdeki geri çekilme güçlü gelen verilere rağmen dolar endeksinin küresel bazda değer kaybetmesine sebep olmakta. ABD borsaları ise ABD’den gelen güçlü verilerin etkisiyle yeni rekorlar kırarken korona virüste Washington ve İngiltere gibi yerlerde kısıtlamaların kademeli gevşetileceğinin açıklanması  da borsaları yukarı yönlü destekledi. Ancak ABD borsalarında kar satışlarına dikkat edilmeli.  Altın fiyatlarında da yükseliş eğilimi devam ediyor. Abd 10 yıllık tahvil faizlerinin geri çekilmesinden destek bulan altın  bugün Viyana’da yapılması beklenen ABD ve İran ‘ın dahil olacağı nükleer anlaşması  toplantısı sonrasında yükselişini hızlandırabilir. Toplantıdan bir anlaşma çıkması zor gözüküyor. Ayrıca jeopolitik risklerinde arttığını izliyoruz. Rusya ve Ukrayna arasında bir süredir imzalanan ateşkes anlaşmasının çift taraflı olarak kaldırılması  bölgede tansiyonu yükseltirken  dün sabah ABD yetkilileri çatışma yaşanması halinde Ukrayna’nın yanında yer alacağı mesajını verdi. Öğleden sonra ise  Rusya savaşa hazırlık durumu denetimlerine başlandığını bildirdi. Bu gelişmeler altın fiyatlarında kısa vadede yukarı yönlü hareketliliği artırabilir.

Bugün ABD’de ticaret dengesinin -70.2B gelmesi beklenirken Fed üyelerinden Evans ve Barkin’in konuşmaları da izlenecek. Ama asıl gözler Fed’in 17 Mart tarihinde gerçekleştirdiği faiz toplantısının tutanaklarına çevrilmiş durumda. Tutanaklarda ekonomideki son durum ele alınacakken enflasyonist baskıya dair ifadeler ön plana çıkacaktır. Ayrıca tahvil getiri eğrisinin dikleşmesi noktasında Fed’in vereceği mesajlar volatiliteyi artırabilir.  Bugün bir de Enerji Bilgi İdaresi tarafından ABD’de ham petrol stokları açıklanacak. Stokların 2.0 milyon varil azalması bekleniyor. En son OPCE toplantısında üyeler üretim kesintisinin kısıtlanması noktasında anlaşmış ve tekrar üretim artışının kademeli yapılması kararlaştırılmıştı.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde Mart ayı Sentix Yatırımcı Güveni beklentilerin üzerinde 13.1 puan gelirken Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ekonomideki toparlanma güven endekslerine yansımakta. Euro Bölgesi’nde aylık bazda işsizlik oranı beklentilerin üzerinde %8.3’e yükseliş gösterdi. Beklentiler işsizlik oranının % 8.1 gelmesi yönündeydi. 2 gündür Paskalya tatili nedeniyle kapalı olan Dax dün rekor seviyeden açarken arkasından kar satışlarının geldiği görüldü ve günü satıcılı tamamladı. Avrupa Birliği (AB), yan etkileri olduğu konusunda şüphe uyandıran AstraZeneca aşısına rağmen haziran ayı sonuna kadar Birlik ülkelerindeki vatandaşların çoğunun aşılanacağını tahmin ettiğini açıkladı. Özellikle aşılama çalışmalarının hız kazanması Avrupa borsalarını pozitif etkilemekte. Ancak kar satışları gelme olasılığını  yüksek görüyoruz.

Bugün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisinin 48.8 gelmesi bekleniyor. Bölge ekonomilerinden de gelecek PMI verileri fiyatlamalarda belirleyici olabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1400 seviyesinin altında önce 1371 ve arkasından 1359 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1434 direncinin kırılması halinde önce 1445 ve arkasından 1462 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1468 seviyesinin kırılması halinde önce 1488 ve arkasından 1499 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1451 desteğinin altında önce 1435 ve arkasından 1418 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.1035 seviyesinin kırılması halinde önce 8.0320 ve arkasından 7.9020 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.1635 direncinin üzerinde önce 8.2500 ve arkasından 8.3050 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1735 seviyesinin altında önce 1730 ve arkasından 1721 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1740 direncinin kırılması halinde önce 1745 ve arkasından 1755 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#ADEL ADEL KALEMCİLİK – Şirket ile Ağaç – İş Sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığı açıklandı.

#ADESE ADESE – Konya Unlu Mamuller Konya Üretim Tesisi şubesinin demirbaşlarının devri için sözleşme imzalanmasına ve bu mağazanın kapanışı için işlemlere başlanmasına karar verildiği açıklandı.

#ESCOM ESCORT TEKNOLOJİ –Öğetürk Teknoloji’ye 2 milyon TL değerleme üzerinden %15 pay karşılığı yatırım yapılmasına karar verildiği açıklandı.

#ISCTR İŞ BANKASI (C) – Banka Genel Müdürü Adnan Bali’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Yusuf Ziya Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak seçilmesine ve Bankanın Genel Müdürü olarak ise Hakan atanmasına karar verildiği açıklandı.

#IZTAR İZ HAYVANCILIK TARIM –VBTS kapsamında şirket paylarına 20 Nisan’a kadar brüt takas tedbiri getirilirken, mevcut durumda BİST – 50 payları dışındaki paylarda SPK kararı gereği açığa satış yasağı bulunmakta.

#KONTR KONTROLMATİK –Şirket tarafından üretim ve montaj faaliyetlerinde kullanılmak üzere Ankara’da 4.000 m 2 ‘lik kapalı alana sahip fabrika binasının kiralandığı açıklandı.

#MEGAP MEGA POLİETİLEN – %100’ü şirkete ait 500.000 TL sermayeli Mega Örme Dış Ticaret’in Ticaret Sicil’de tescil edildiği açıklandı

#QUAGR.HE QUA GRANITE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında 24.000.000 adet payın 16,46 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle halka arz bugün gerçekleştirilecek

#PINSU PINAR SU – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 50 milyon TL’den 220 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı.

##RTALB RTA LABORATUVARLARI – Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR tanı kitinin temini kapsamında yapılan Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması kapsamında, Aralık 2020’de verilen 500.000 adet ürün siparişinin teslimatının tamamlandığı açıklandı.

#TTRAK TÜRK TRAKTÖR – Mart ayında yurt içi traktör satış adedi yıllık bazda %116,8 artarak 3.406 adete, yurtdışı satışları ise %27,78 artarak 1.571 adete yükseldi.

#UTPYA ÜTOPYA TURİZM – Şirkete ait Utopia World Hotel’in satış işlemlerinin tamamlanması nedeniyle, Şirketin Yenilenebilir Enerji alanındaki yatırımlarının artırılmasına karar verildiği açıklandı.

#ZOREN ZORLU ENERJİ – Şirketin kısa vadede eurobond yapmayı planladığı medyada yer aldı.

 

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Göltaş'ta atama ÇağrıMerkezin
Read More

Göltaş’ta atama

Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'de atama yapıldı. Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'de atama yapıldı ...
BİST-100 Teknik seviyeler ÇağrıMerkezin
Read More

BİST-100 Teknik seviyeler

BİST-100 endeksinin yeni işlem gününe yatay bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.(INVESTAZ) Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın son ...
Piyasadan haberler ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasadan haberler

UFUK… Şirketin Vergi Usul Kanunu kayıtlarına göre ticari zararı olduğu için kar dağıtımı yapılmamasına karar verilmiştir. ADESE, ITTFH… 19.04 ...
Youtube video indir