Instagram video indir

Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor

BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir.(Ziraat Yatırım) *Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir. Küresel …
Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin

BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir.(Ziraat Yatırım)

Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyorlar. Dün Fed Başkanı Powell’ın beklendiği gibi tapering konusunda bir sinyal vermemesi ve Joe Biden’ın ilk Kongre konuşmasında teşviklerin devam edebileceğinin işaretini vermesi piyasalarda olumlu fiyatlanıyor. ABD borsaları günü hafif ekside kapatsalar da bu sabah vadelilerde yükseliş eğilimindeler. Önemli teknoloji bilançoları da takip edilirken Nasdaq teknoloji endeksi %1,60’ın altına gerileyen ABD on yıllık tahvil faizinin de desteğiyle %1’e yakın alıcılı. Asya’da da çoğu borsa artı bölgede seyrediyor. Diğer yandan, dün Fed sonrasında anlamlı primler gözlenen Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde bu sabah da genel olarak olumlu fiyatlamalar yaşanıyor. TL’de ise kazançlar daha sınırlı olurken, Dolar /TL bugünkü yılın ikinci Enflasyon Raporu öncesinde aylık ortalamasının bulunduğu 8,17 seviyesinin hafif üzerinde yatay bir görüntü sergiliyor. Bugünkü Enflasyon Raporu sonucu TL varlıklarda yön konusunda daha net bir resim ortaya koyabilecekken, risk pozitif ortamda BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir.

Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin
Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin
Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin

Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin
       

MAKROEKONOMİ

Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin    

Dün beklendiği gibi Fed faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmadı fakat ekonomik görünüme ilişkin daha olumlu bir perspektif çizdi. Teşviklerin ve aşılama programının ekonomik aktiviteye olumlu yansıdığı belirtilmekte. Salgından en kötü etkilenen sektörlerin de gelişim gösterdiği vurgulandı. Salgının ekonominin bundan sonraki seyrinde etkili olacağı ifade edilirken, önceki toplantıların aksine sağlık krizinin ekonomi için ciddi risk oluşturduğu ifadesi karar metninde yer almadıFed, enflasyonun yükseldiği fakat bunun geçici olacağına dair fikrini ise korurken, varlık alımlarının önemli ilerleme kaydedilene kadar devam edeceğini de yineledi.

  • Toplantı sonrası konuşan Powell, Fed’in genişleyici para politikası terkedilmeden önce enflasyonun bir müddet %2’nin üstünde kalmasını bekleyeceğini belirtti. Powell, ekonomik toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleştiğini vurgulasa da toparlanmanın eşitsiz ve tamamlanmaktan uzakta olduğunu ifade etti. Neticede Fed’in hedeflerinden uzak olduğunu söyleyerek genişleyici politikaların devam edeceği sinyalini verdi. Powell salgından en çok etkilenen sektörlerde iyileşme olduğunu, fakat işsizliğin halen yüksek seviyelerde olduğunu belirtti. Powell, enflasyon konusundaki önceki pozisyonunu koruyarak, harcamaların bir miktar enflasyonda geçici yükselmelere sebep olabileceğinin ve baz etkisiyle de geçici artışlar olabileceğinin altını çizdi. Tahvil alımlarının azaltılmasına ilişkin ise hedeflerde önemli ilerlemenin görülmesi gerektiğini yineledi. Bloomberg’te katılımcılarının beklentilerine baktığımızda ise 2021’in sonuna doğru Fed’in varlık alım hızını azaltabileceği düşüncesinin egemen olduğunu görüyoruz.

Bugün ABD tarafında, TSİ 15.30’da bu yılın birinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi öncü verileri açıklanacak. ABD ekonomisi, 2020 yılının tamamında %3,5 oranında daralarak 1946’dan bu yana en sert daralmasını kaydetmişti. Bu yılın birinci çeyreğinde ise, Biden’ın teşvik paketlerinin olumlu etkisi, aşılamaların hızlanması, kısıtlamaların gevşetilmesi ve özellikle hizmet sektörü işletmelerinin yeniden açılmaya başlamasının desteğiyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH’ın, %6,9 oranında büyümesi beklenirken, PCE fiyat endeksinin ise %2,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
 
Ayrıca ABD’de TSİ 17’de mart ayına ilişkin bekleyen konut satışları verisi açıklanacak. Şubat ayına ilişkin bekleyen konut satışları -%10,6 oranında düşüşle beklentilerin üzerinde daralmıştı. Mart ayına ilişkin bekleyen konut satışlarının aylık bazda %4,4 oranında artması bekleniyor. Öte yandan, ABD’de TSİ 15.30’da 24 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Son açıklanan verilere göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 547 bin kişi ile pandemi sonrası en düşük seviyeye geriledi fakat salgın öncesi olan seviyelerden halen oldukça uzak. 24 Nisan haftasına ilişkin başvuruların ise 539 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 21’de New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşması takip edilecek.

Öte yandan, bugün ABD’li teknoloji devi Twitter yanında, Amazon ve Samsung’un birinci çeyrek bilançoları takip edilecek.

Avrupa tarafında, TSİ 17’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 15’te Almanya’da nisan ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. TÜFE’nin yıllık bazda %1,7 seviyesinden %1,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Asya tarafında ise, bugün Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. Tüketici güveni, RKGE ve sektörel güven endekslerinin bileşik bir göstergesi olan ekonomik güven endeksi martta aylık bazda %3,3 artışla 98,9 seviyesine yükselmişti. Nisan ayında ise ekonomik güven endeksinin ağustos ayından beri en düşük seviye olan 93,9’a gerilediğini hesaplıyoruz. Nisan ayına ilişkin anket göstergelerinde en belirgin düşüş perakende ticaret sektöründe görülürken, imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi (RKGE)’nde arındırılmış verilere göre %2,5 düşüş görmekteyiz. RKGE’de olumlu olarak endeks salgın öncesi döneme göre yüksek kalırken, arındırılmamış verilere göre Nisan 2018’den beri en yüksek seviyede. İnşaat sektörü güven endeksi geçtiğimiz seneye göre düşük seyreden konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle düşmeye devam etmekte ve mayıstan bu yana en düşük seviyede. Nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi ise aylık %7,5 gerileyerek 80,2’ye düştü.
 
Ayrıca TSİ 10.30’da TCMB’nin yılın ikinci Enflasyon Raporu yayınlanacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun raporla ilgili sunumu ve soru cevap kısmında vereceği mesajlar piyasalar tarafından dikkatle takip edecek. Daha önceki toplantıda TCMB, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %9,4 (%7,3-%11,5 tahmin aralığı) seviyesinde sabit tutmuştu. TCMB’nin 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ise %7 seviyesinde bulunuyor. (Orta noktası %7 olmak üzere %4,6-%9,4 tahmin aralığı) TCMB son PPK toplantı özetinde talep ve maliyet yönlü enflasyonist etkilerin devam ettiğini ve son Enflasyon Raporu’nda paylaşılan yıl sonu tahmin hedefi üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti. Bu bilginin ışığında TCMB’nin yıl sonu hedefi olan %9,4’ü yukarı yönlü revize etmesi olası gözükmekte. Bu arada güncel TCMB Beklenti Anketi’nde anket katılımcılarının yıl sonu enflasyon tahmini %13,1’e çekilmişti.

Bugün ayrıca TCMB,  DTH, menkul kıymet ve rezerv istatistiklerini paylaşacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 22 Nisan haftasında toplam DTH miktarı  iki haftalık artışın ardından 0,15 milyar USD (Bireysel 0,46 milyar USD artış, Kurumsal 0,61 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %54,7’den %55,3’e yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,17 azalış ,YP kredilerde haftalık %0,23  artış,  toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,03 düşüş ile sınırlı bir hareket görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 22 Nisan haftasında toplam rezervin azaldığını ve net  rezervin ise arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,9 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 88,7 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,7 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 11,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,1  milyar USD sınırlı arttı. 

ŞİRKET HABERLERİ 

Akbank (AKBNK, Sınırlı Pozitif): Akbank’ın 1Ç2021’deki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %9,7 oranında artarak 2.027mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.826mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.859mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Beklentimizdeki sapmada ticari kar ve diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…

Aksigorta (AKGRT, Nötr): Aksigorta’nın 1Ç2021’deki net dönem karı yıllık %15,2 oranında gerileyerek 75,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 86mn TL idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi yıllık %10,8 oranında düşüş göstererek 1Ç2021’de 132,6mn TL’ye gerilerken, net yatırım giderleri 13,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde 12,7mn TL net yatırım gideri yazılmıştı.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket’in 1Ç2021’deki net dönem karı (konsolide) 120mn TL gerçekleşerek yıllık %0,9 oranında artış göstermiştir. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi yıllık %12 oranında artış göstererek 1Ç2021’de 250,3mn TL’ye yükselirken, net yatırım giderleri 21,8mn TL artmış ve 70,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 

Avivasa Emeklilik ve Hayat (AVISA, Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki net dönem karı (konsolide) 126,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in 1Ç2020’deki net dönem karı 41,6mn TL idi. Avivasa Emeklilik ve Hayat’ın genel teknik bölüm dengesi yıllık %187 oranında artış göstererek 1Ç2021’de 96,4mn TL’ye yükselirken, net yatırım gelirleri 22mn TL artmış ve 37,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Goodyear (GOODY, Pozitif): Şirket 2021 yılının 1. çeyreğinde 70,9mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Şirketin 1Ç2020 net dönem karı 25,5mn TL idi. Goodyear’ın satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,8 oranında artarak 1.045mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %39,1 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %86,8 oranında artarak 214,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 1Ç2020’deki %16,1’den 1Ç2021’de %20,5’e yükselmiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %44,3 oranında artışla 84,6mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden de 4,5mn TL gider kaydedilmesi sonucu faaliyet karı 125,5mn TL olmuştur. 1Ç2020’deki faaliyet karı 57,6mn TL idi. Finansman tarafında ise net giderler 1Ç2020’ye göre %44,6 artarak 26,8mn TL’ye yükselmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 98,7mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 27,8mn TL’lik vergi gideri sonrasında 70,9mn TL’lik net dönem karı oluşmuştur.

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 1Ç2021’de 3,6mn TL net kar kaydetmiştir. Net kar rakamı piyasa beklentisi olan 4mn TL doğrultusunda gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde 20,7mn TL zarar yazılmıştı. Şirket’in satış gelirleri yıllık %1,7 oranında artarak 1Ç2021’de 72mn TL gerçekleşirken, bu gelirlerin 52,9mn TL’si kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), 17,9mn TL’si konut satışlarından oluşmuştur. Kira gelirleri yıllık %7,9 oranında düşüş kaydetmiştir. Şirket’in brüt karı yıllık %3,2 oranında düşerek 1Ç2021’de 45,5mn TL gerçekleşirken, FAVÖK yıllık %1,2 oranında artarak 36,8mn TL olmuştur. Brüt kar ve FAVÖK marjı ise 1Ç2021’de sırasıyla %63,1 ve %51,1 olmuştur. Öte yandan, Şirket yılın ilk çeyreğinde 36,1mn TL net finansman gideri (1Ç2020:53,8mn TL gider) kaydetmiştir.
 
Doğan Holding (DOHOL, Nötr), Galata Wind Enerji (GWIND, Sınırlı Pozitif) : Doğan Holding geçtiğimiz günlerde halka arz edilen bağlı ortaklığı Galata Wind Enerji’de halka arz edilen hisse miktarının %5’i kadar pay alımı yapacağını duyurdu. Pay alımının 30 Haziran’a kadar toplam 40,6mn TL olacak şekilde halka arz fiyatı olan 5,06 TL’ye kadar gerçekleştirileceği belirtildi. Galata Wind hisseleri dün %8,2 düşüşle 4,82 TL’den kapattı.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane, tam kapanma kararı hakkında, “Kapanma ile uçuşların %50 düşeceğini öngörüyoruz, havacılık sektörünün ihtiyacı kabaca 2 milyar USD olarak söyleyebiliriz.” Dedi. (Kaynak: Bloomberght)

SEKTÖR HABERLERİ 

Demir Çelik: Bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Çin, demir cevheri fiyatlarındaki yükselişi durdurmak ve ihracatçıların yükselen maliyetlerini frenlemek amacıyla bazı çelik ürünlerinde ithalat vergisini kaldırma kararı aldı. Çin Maliye Bakanlığı konuya ilişkin internet sitesinden yaptığı açıklamada kararın 1 Mayıs’tan itibaren uygulanacağını bildirdi. Bakanlık alınan önlemlerin ithalat maliyetlerini düşüreceğini, çelik ithalatında kaynakları genişleteceğini ve yerel üreticiyi destekleyeceğini vurguladı. Dünyada çelik üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiren Çin bu sene karbon emisyonlarını azaltma çabası kapsamında çelik üretimini düşüreceği taahhüdünde bulunmuştu.

Teknoloji: Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, 2022 yılında 5G frekans ihalesini tamamlamayı, 2023 yılında da ilk sinyali vatandaşların hizmetine sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

FM İzmit Piston (FMIZP): Şirket’in 1Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %46 artarak 12,6mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %58,7 oranında artan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %42,4 oranında artarak 10,8mn TL olmuştur. Şirketin ilk çeyrek faaliyet karı %58,5 artmış ve 11,2mn TL’yi göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1,3mn TL gelir, finansmandan da 2,7mn TL gelir kaydedilmiştir. 2,6mn TL’lik vergi gideri sonrası ilk çeyrek net dönem karı 12,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Vakıf GYO (VKGYO): Şirket 500mn TL olan çıkarılmış sermayesinin %100 oranında artırılarak tamamı nakit karşılığı olmak üzere (bedelli) 1 milyar TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket’in 1Ç2021’deki net dönem karı 13,7mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde net dönem karı 2mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %107,1 oranında artan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %151,9 oranında artarak 17,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %74,4 oranında artmış ve 4,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 5,8mn TL gelir elde eden şirketin ilk çeyrek faaliyet karı 18,2mn TL’yi göstermiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 3mn TL esas faaliyet karı açıklanmıştı. Finansman tarafında ise 1,1mn TL gider kaydedilmiştir. 3,4mn TL’lik vergi gideri sonrası ilk çeyrek net dönem karı 13,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
  
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 73 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 325 milyar TL  oldu.
Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,62 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,61-%1,66 bandında hareketin ardından %1,61 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta faizlerde yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde yatay hareket görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Küresel piyasalar güne pozitif risk iştahı ile başlıyor ÇağrıMerkezin

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
'Akbank Sanat Evinizde' ÇağrıMerkezin
Read More

‘Akbank Sanat Evinizde’

Akbank Sanat Mayıs ayında kültür sanat etkinliklerine “Akbank Sanat Evinizde” çatısı altında sosyal medya kanallarında devam ediyor. Çocukları ...
Youtube video indir