Instagram video indir

Piyasa analizi

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ekonomist ve analistler ile bir toplantı gerçekleştirerek para politikasının seyrine yönelik önemli ifadeler …
Piyasa analizi ÇağrıMerkezin

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ekonomist ve analistler ile bir toplantı gerçekleştirerek para politikasının seyrine yönelik önemli ifadeler kullandı.

Piyasa analizi ÇağrıMerkezin

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ekonomist ve analistler ile bir toplantı gerçekleştirerek para politikasının seyrine yönelik önemli ifadeler kullandı. Kavcıoğlu’nun konuşmasında enflasyon vurgusunun ön plana çıktığı ifade edildi. Bu doğrultuda enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerde olduğu ve bu durumun sıkı bir para politikası duruşu gerektirdiği yönünde ifadeler kullandığı belirtildi. Ayrıca konuşmasında %5 enflasyon hedefiinin ön planda tutulduğunu ifade eden Kavcıoğlu, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğinin altını bir kere daha çizdi. Başkan Kavcıoğlu’nun dün kullandığı ifadeler daha önceki konuşması ile paralellik gösteriyor. Dolayısıyla 15 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek olan TCMB toplantısında faiz indirimi ihtimalinin azalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu sayede Dolar/TL paritesinde geri çekilme hareketleri takip edildi. Konuşma öncesi 8.30 seviyesine yaklaşan kurun Kavcıoğlu’nun konuşması sonrası 8.10 seviyesine kadar gerilediğini gözlemledik.

Dün TCMB’nin yayınladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerinde başkan değişikliğini takip eden haftada yabancıların toplamda 1.9 milyar dolar satış gerçekleştirdiğini gördük. 814 milyon dolar hisse senetlerinden ve 1.105 milyar dolar da tahvilden çıkış gerçekleştirilmiş. Son gelen veriler eşliğinde yabancıların yıl başından bu yana hisse senedi satışı ağırlıklı olarak toplam portföy çıkışı 775 milyon dolar oldu

Küresel piyasalarda ise ABD S&P500 endeksinde yeni rekor seviyenin test edildiğini gördük. Özellikle ABD Başkanı Joe Biden’ın 2.25 trilyon dolarlık altyapı harcama paketini açıklaması ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin bu gelişmeye yukarı yönde tepki vermemesi mevcut yükselişte etkili oldu. Tabii ABD borsaları eşliğinde küresel ölçekte hisse senedi piyasalarında da pozitif hava gözlendi. Bunun yanında ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin beklenmedik bir şekilde düşük gerçekleşmesine karşılık Mart ayına yönelik imalat PMI verisi 64.7 ile beklentilerin üzerinde açıklanması önemliydi. PMI verisini ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerden çok daha kuvvetli olduğunu göstermesi açısından önemsiyoruz. Bu durum ABD tahvil getirilerinin önümüzdeki dönemde güçlenmeye devam etmesini sağlayabilir.

• AC Asia ex, Japan % 0.24 Alıcılı

• S&P 500 % 0,16 Alıcılı

• Avrupa/Amerika vadeliler pozitif, VIX vadelilerde geri çekilme devam ediyor, DXY ve USD 10y tahvil faizlerinde de gevşeme var. 1440 -1460 seviyelerinin hedeflenmesini ve Pozitif gün geçirmeyi bekliyoruz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya hisse senetleri Cuma günkü işlemlerde ekonomik teşvik paketi beklentileri ile desteklenen ABD Borsalarını takiben yükseldi. Güney Kore’nin kazanımlara öncülük ettiği bölge genelindeki tatiller sebebiyle hacimler ortalamanın altında kaldı. Çin’de endeksler genel olarak dalgalı bir seyir izledi. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi ise SoftBank hisselerinin yüzde 3’den fazla yükselmesi ile sabah seansında yüzde 1.20’yi aşan kazanımlara yöneldi. Asya Pasifik bölgesinde Avustralya, Hindistan, Hong Kong ve Singapur borsaları tatil dolayısı ile kapalı.

• Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 1 Temmuz 2020’de açığa satış yasağına uymayan 10 yabancı kuruluşa toplam 26 milyon 352 bin 711 TL para cezası uygulanmasına karar verdi.

• ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından korona virüs önlemleri altında ilk kabine toplantısını yaptı.

• OPEC+ toparlanan global ekonomiye daha fazla ham petrol arz edilmesi yönündeki iç ve dış baskılara yanıt vermek üzere üretimi Mayıs-Temmuz döneminde kademeli olarak artırmaya karar verdi.

• ABD Hazine Bakanlığı yetkilisinin verdiği bilgiye göre, IMF’in özel çekim hakkında yapılacak 650 milyar dolar artırım üye ülkelere Ağustos ayında dağıtılabilecek. Ancak özel çekim hakkının sadece küçük bir bölümü yoksul ülkeler tarafından dolara çevrilebilecek.

• San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ekonominin yeniden açılması ile birlikte hanehalklarını daha fazla harcama yapmalarına bağlı olarak bu yıl fiyatlarda bir artış olacağını öngördükleri, ancak Fed’in bu artışa rağmen para politikasını gevşek tutmaya devam edeceğini söyledi.

• ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçilerin lideri olan Senatör Mitch McConnell, Başkan Joe Biden’in ortaya koyduğu ekonomi ve altyapı planı ile bu planın Kongre’den geçirilmesine yönelik her adımda mücadele edeceğini söyledi.

• ABD Hazine Bakanı Wally Adeyemo, ABD’nin uygulamakta olduğu ekonomik ve finansal yaptırımlar için bir gözden geçirmenin başlatıldığını, ancak bu yaptırımların güçlü ve uygulanabilir bir araç olarak kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

• Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Corona virüsü salgınının 72 düşük ve orta gelirli ülkenin karşı karşıya olduğu borç sorunlarını kötüleştirdiğini ve 2021-2025 dönemine ait 598 milyar dolarlık geri borç ödemelerini tehlikeye attığını açıkladı.

• ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratların vergi politikası konusunda en yetkili ismi olan ve Yollar ve Kaynaklar Komitesi’nin başkanlığını yürüten Richard Neal, Biden’ın altyapı planının finansmanı için kurumlar vergisini yükseltme planına kısmi destek verdi.

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
TCMB haftası ÇağrıMerkezin
Read More

TCMB haftası

Risk algısı dinamikleri Biden’in teşvik paketi ve Fed’in güvercin enflasyon söylemleri arasına sıkışırken, piyasa katılımcıları iyimser tarafta ...
Youtube video indir