Instagram video indir

Uluslararası piyasalar

ABD tahvillerindeki yatay seyir bugün de devam ederken, 10 yıllık tahvil getirisi değişmeyerek %1.55 seviyesinden işlem gördü. Eurotahvil …
Uluslararası piyasalar ÇağrıMerkezin

ABD tahvillerindeki yatay seyir bugün de devam ederken, 10 yıllık tahvil getirisi değişmeyerek %1.55 seviyesinden işlem gördü.

Eurotahvil Piyasaları

ABD tahvillerindeki yatay seyir bugün de devam ederken, 10 yıllık tahvil getirisi değişmeyerek %1.55 seviyesinden işlem gördü. Avrupa bölgesi tahvillerinde de sakin bir gün olurken getiriler karışık seyretti. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi yaklaşık 1 baz puan yükselerek -%0.26 seviyesinden işlem görürken, Fransa on yıllık tahvilin getirisi de yine 1 baz puan yükselerek %0.08 seviyesinden günü sonlandırdı. Türk hazine eurotahvilleri kurdaki harekete paralel olarak, negatif seyir izledi. Getiri eğrisi genelinde 8-10 baz puan genişleme olurken, beş ve on yıl vadeli tahviller sırasıyla %5.64 ve %6.64 getiri seviyelerinde işlem gördü. Beş yıllık ülke risk primi ise 10 baz puan yükselerek 418 seviyesinden günü sonlandırdı. Şirket ve banka kıymetleri ise hazine kıymetlerine göre yine kuvvetli kalmaya devam etti ve yatay pozitif işlem gördü. Bir süredir zayıf olan 2022 vade kıymetlerde ufak miktarda satıcılar çıkarken, hazine kıymetleri üzerine sunulan ek getiri daha da daralmaya devam ederek, şirket kıymetlerinin görece daha pahalı olmasına etki etti. Ziraat Bankası 2022 vadeli senior kıymet %4.09 getiri seviyesinden işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet %7.30 getiri seviyesinden günü sonlandırdı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD hisse senetleri, Başkan Joe Biden’in varlıklılar için sermaye kazancı vergisini ikiye katlayarak % 40’a yaklaştırmayı önerdiğini söylemesinin ardından Mart ayının ortasından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Diğer yandan Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem yapan Russell 2000 üyelerinin sayısı, % 40’ın altına düştü. Bu oran, daha büyük hacimli S&P 500 için yaklaşık % 80’di. Sundial Capital Research kurucusu Jason Goepfert, bunun daha büyük bir şeye dönüşüp dönüşmeyeceğini söylemek için henüz çok erken, ancak önceki örnekler ABD hisse senetleri üzerinde benzer baskılara yol açtı şeklinde yorumladı. Virüs konusunda da işler beklenildiği gibi gitmiyor. ABD aşılama oranlarında dünyanın geri kalanı ile ayrışmaya başlamasına rağmen New York hala 2 milyon vaka bildirmeye devam ediyor. Dünya çapındaki vaka bildirimleri ise Asya- Pasifik kaynaklı olaraktan tekrar yükselmeye başladı.

Seans boyunca açıklanan ekonomik veriler ile birlikte karışık seyreden endeksler vergi açıklaması ile birlikte sert düşüş yaşadı. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri %0.94, S&P500 %0.92 oranında değer kaybettiler. Dow Jones endeksinde bütün sektörler negatif bölgede günü sonlandırırken hammadde sektörü %6 değer kaybederek dikkat çekti. Endekste en az değer kaybeden sektörler ise %0.5 ve %0.7 kayıplarıyla iletişim servisleri ve takdirsel tüketim ürünleri oldu. Bilanço açıklamasında bulunan Dow Inc, beklentinin üstünde açıklanan hisse başı kar ve gelire rağmen %6 değer kaybederek endeksin en çok düşüş yaşayan hissesi olurken Walgreens Boots %2.7 ve JP Morgan %2.1 civarı değer kaybetti. Günü alıcılı bitiren hisseler arasında %0.34 oranında değerlenen Salesforce ve %0.3 yükselen Mc Donalds yer aldı. S&P500 endeksinde ise gayrimenkul en az kayıp yaşayan sektör olurken hammadde %1.75 ve enerji %1.4 düşüş yaşadı. Teknik olarak 4200 seviyesini test etmeye hazırlanan S&P500 endeksi vergi şokuyla beraber önemli bir destek seviyesi olan 4100’e yaklaştı. Kırılması durumunda 20 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 4081 ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 3971 seviyeleri takip edilecektir. Endekste en yüksek hacimli işlemler arasında bilanço açıklamasında bulunan AT&T 2021 yılı birinci çeyreğinde $0,86 ile beklenti olan $0,78’ın üzerinde hisse başı kar açıkladı. Söz konusu dönemde satışlar ise $43,9 milyar oldu ve $42,66 milyar beklentisinin hafif üstünde gerçekleşti. Bilanço açıklaması sonrasında hisse günü %4.15 primli şekilde sonlandırdı. Diğer bir bilanço açıklamasında bulunan şirket olan Freeport- Mc Moran ise beklentilere paralel açıklanan bilançosu sonrasında %3.2 düşüş yaşadı. Yüksek hacimli diğer işlemler arasında Fitch tarafından kararlı görünümden pozitife çıkarılmasına rağmen %5.3 değer kaybeden Micron Technology dikkat çekerken AMD %3.1, Tesla %3.3 ve Twitter %4.5 kayıpla yer aldı. General Electrick ise %0.45 civarı değerlendi.

Avrupa endeksleri günü pozitif şekilde sonlandırdı. Euro Stoxx 50 endeksi %1, FTSE100 %0.6 ve DAX endeksi %0.8 oranında primlendi. FTSE100 endeksinde gayrimenkul ve altyapı sektörleri %1.8 civarında değerlenerek en iyi performansı sergilerken enerji yatay negatif kapanarak endeksin en kötü performans sergileyen sektörü oldu. Endekste dikkat çeken hisseler arasında %3 civarı değerlenen Rolls-Royce ve International Consolidated Air’ın yanı sıra %5 değer kaybeden BAE Systems yer aldı. DAX endeksinde ise %3 civarı değerlenen altyapı ve IT en çok değerlenen sektörler olurken hammadde ve finans en zayıf performansı sergileyen sektörler oldular. RWE ve Continental sırasıyla %4.5 ve %3.5 ile endeksin en çok yükselen hisseleri olurken bulut alanında talep artışı yaşandığını belirten SAP %3.4 yükseldi. Covestro ve BASF ise sırasıyla %2.15 ve %1.3 değer kaybederek en çok düşen hisseler oldular. Geçtiğimiz günlerde yaşanan Archegos satışı yüzünden £600 milyon zarar açıklayan Credi Suisse gün içerisinde %6 üzerinde kayıplar yaşamasına rağmen kapanışta kayıplarının bir kısmını geri alarak %2.11 düşüşle günü sonlandırdı. Bir diğer bilanço açıklamasında bulunan şirket olan Nestle ise organik gelirlerinin beklenti olan %3.4’ün üzerinde %7.7 artış sağlaması ve evcil hayvan ürün talebinin yüksek olduğu açıklamaları ile birlikte %2.9 değerlendi.

Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu günde Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarında değişiklik yapmazken ABD tarafında haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklenti olan 610 bin seviyesinin altında 547 bin, Mart ayı 2. el konut satışları beklentinin hafif altında 6.01 milyon, Nisan ayı tüketici güveni beklenti olan -11’in üstünde -8.1 ve öncü endeks beklentinin hafif üstünde %1.3 olarak açıklandı. Yarın piyasalar Avrupa ve ABD Markit verilerinin yanı sıra ABD yeni ev satışlarını takip edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Dolar, beklenenden düşük gelen işsizlik maaşı başvuruları verisinin etkisiyle tüm G10 para birimleri karşısında değer kazandı. Gün içinde iki kez 91 seviyesini test eden Dolar Endeksi, pozitif gelen verilerden sonra gün içi en yüksek seviye olan 91.38 seviyesine yükseldi ve ABD kapanışında 91.28 seviyelerinden işlem gördü. Güne 1.2035 seviyesinden başlayan EURUSD paritesi, hem ABD’den gelen güçlü veriler hem de ECB’nin varlık alımı konusunda, salgının etkileri tamamen geçene kadar piyasaları desteklemeye devam edeceklerinin mesajını vermesi üzerine 1.20 seviyelerine geriledi ve günü %0.17 değer kaybederek sonlandırdı. Güne 1.3930 seviyelerinde yatay başlayan GBPUSD paritesi 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.3874 seviyesinin de altına gelerek günü 1.3840 seviyelerinden %0.65 değer kaybederek sonlandırdı. Güne $1794 seviyesinden başlayan Spot Altın, ABD’den gelen güçlü verilerin etkisiyle günü %0.58 değer kaybederek $1784 seviyesinden sonlandırdı. Güne $26.55 seviyesinde başlayan Spot Gümüş’te ise USD’nin değer kazanmasıyla beraber satışlar hızlanırken, Spot Gümüş günü %1.56 değer kaybederek $26.14 seviyesinden kapattı. LME metallerinde ise karışık seyir hakimdi. Bakır %0.47 ve Nikel %0.84 değer kaybederek, Kurşun ise %1.26 değer kazanarak günü sonlandırdı. Haziran vadeli WTI petrol, %0.47 değer kazanarak günü $61.64 seviyesinden kapatırken, Haziran vadeli Brent petrol %0.35 yükselerek $65.55 seviyesinden alıcı buldu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
FX Piyasaları ÇağrıMerkezin
Read More

FX Piyasaları

XAU/USD: Çin ÜFE'sinin 2018'den bu yana en hızlı artışa işaret etmesiyle toparlanma umutları artarken, ABD on yıllık tahvil faizi ve Dolar'daki ...
Resmi Gazete başlıkları ÇağrıMerkezin
Read More

Resmi Gazete başlıkları

Filistin Ulusal Yönetimi Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ...
Youtube video indir