Instagram video indir

Yan hisselerdeki satışlar

Data akışının çok zayıf olduğu bir günü geride bıraktık. Küresel ölçekte öne çıkan belki de tek veri Mart ayına yönelik Almanya ÜFE datasıydı …
Yan hisselerdeki satışlar ÇağrıMerkezin

Data akışının çok zayıf olduğu bir günü geride bıraktık. Küresel ölçekte öne çıkan belki de tek veri Mart ayına yönelik Almanya ÜFE datasıydı.

Yan hisselerdeki satışlar ÇağrıMerkezin

Yan Hisselerdeki Satışlar

Data akışının çok zayıf olduğu bir günü geride bıraktık. Küresel ölçekte öne çıkan belki de tek veri Mart ayına yönelik Almanya ÜFE datasıydı. Verinin aylık bazda %0.9 ve yıllık bazda %3.7 gelerek beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini takip ettik. ÜFE datasının beklentiler üzerinde gerçekleşmesi TÜFE verisine yönelik algıyı güçlendiriyor. Enflasyona yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi ise gözlerin merkez bankalarına çevrilmesine neden olmakta… Her ne kadar FED ve ECB, gevşek para politikalarının yakın vadede sıkılaştırmaya yönelik revize edilmeyeceğini taahhüt etseler de istihdam ve enflasyon datalarının güçlü seyretmesi önümüzdeki döneme ilişkin reflasyon fiyatlamalarının yeniden oluşması riskini barındırıyor. Şimdilik piyasalarda sakin ton devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin %1.60 seviyesinin altında bulunması ve geçtiğimiz haftalara ABD dolarının küresel ölçekte kıyasla zayıf seyri bunun göstergesi. Globalde hisse senedi piyasalarında hafta başında oluşan satış baskısının sürdüğünü görüyoruz. Yaşanan bu geri çekilmeleri kar satışı olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Gelişmeler ve data akışı noktasında piyasaları bozacak bir unsur şimdilik gözükmüyor. Bunun yanında ABD tahvil getirileri ve dolar endeksinde sakin seyir sürmekte. Bu bağlamda küresel hisse senedi endekslerinde yukarı trendin bozulduğuna yönelik yorum için şuan erken. Dün FED Başkanı Powell, daha önceki konuşmalarına benzer tonda açıklamalarda bulundu. Powell, Senatör Rick Scott’ın Fed Başkanı’na gönderdiği 24 Mart tarihli mektubuna vermiş olduğu yanıtta; çok düşük enflasyonun ABD’de ailelere ve şirketlere zarar verdiğini, yüksek enflasyon beklemedikleri yalnız böyle bir durum ortaya çıkarsa kullanacakları araçlarının bulunduğunu, ekonomide iyileşmenin güçlendiğini ve yükselen korona virüs vakalarının endişeleri tetiklediğini belirtti. Açıklamalarda herhangi bir sürpriz bulunmaması nedeniyle piyasaya etkisi nötr oldu. Avrupa İlaç Ajansı dün yaptığı açıklamada Johnson & Johnson aşısının kan pıhtısı oluşumu ile bağlantısı bulunduğunu kabul etti. Fakat daha önceki açıklamalarına paralel olarak aşının faydasının risklerden çok daha yüksek olduğu belirtildi. Aşının nadir de olsa kan pıhtısına neden olduğuna yönelik bilgilendirme notu eklenerek kullanımına devam edilmesi kararı alındı. Bilindiği üzere AB ülkelerinde aşılama kampanyaları bir hayli yavaş ilerliyor. Mevcut aşılama programını aksatacak bir gelişmenin kıta ekonomisi adına negatif bir görüntü sunma ihtimali bir hayli kuvvetliydi.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya Pasifik Bölgesi’nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde koronavirüs salgınının Hindistan ‘da ekonomik görünüm ve yatırımcı algısı’nda ağırlık yapması ile geriledi. Hindistan Borsası bugün tatil nedeniyle kapalı.Japonya’da Nikkei 225 ve Topix Endekslerinde kayıplar yüzde 2’ye ulaşırken, Hong Kong ve Çin’de de kırmızılar hakimdi. Avustralya borsası S&P/ASX 200 yüzde 1.3 düştü. Ülkede perakende satışlar Mart ayında Şubat ayına göre yüzde 1.4 yükseldi.

Japon otomobil üreticisi Subaru, yarı iletken çip tedarik problemi sebebiyle ABD’deki tesislerinde üretime geçici olarak ara verdiğini açıkladı. Kamu yayıncısı NHK’nin haberine göre, akıllı telefon ve 5G ağ ekipmanlarına yönelik artan çip talebi sonrası, otomobil üreticileri tedarik sıkıntısı çekmeye devam ediyor. Subaru, motor ve fren sistemlerinde kullanılan çip tedariki problemi nedeniyle, ABD’nin Indiana eyaletindeki tesislerinde imalata ara verdiğini duyurdu. Nisan ayı sonuna kadar üretimi askıya alınan tesis, firmanın Japonya içi ve dışındaki toplam üretim hacminin yüzde 40’ını oluşturuyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevinden alınarak yerine Mehmet Muş atandı. Yeni kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ise Vedat Bilgin getirildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin toparlanmanın güçlenmesine ve arzdaki sıkıntıların etkisi bazı sektörlerde fiyatları yukarı itmesine bağlı olarak bu yıl “biraz daha yüksek” bir enflasyon göreceğini, ancak Fed’in enflasyonda hedefin üzerine çıkışları sınırlı tutma taahhütüne bağlı olduğunu söyledi.

Galata Wind Enerji payları 22 Nisan’dan itibaren Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ABD Başkanı Joe Biden’in davetini kabul ettiği ve 22 Nisan’da yapılacak iklim değişikliği zirvesine katılacağı açıkladı.

ABD’de Cumhuriyetçi senatörler, Başkan Biden’in altyapı yatırım planına karşı tekliflerini bu hafta açıklayacaklar .

ABD, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyadaki ülkelerin yüzde 80’ine yönelik seyahat uyarılarını “seyahat etmeyin” anlamına gelen 4. seviye olarak güncelledi.Bugün aralarında Türkiye’nin de olduğu 100’den fazla ülkenin 4. seviyeye yükseltilmesiyle ABD, dünyadaki ülkelerin yüzde 80’i için kendi vatandaşlarına seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, küresel bankacılık sektörü faaliyet ortamı (OE) görünümünü ele aldığı rapor yayınladı. Kuruluş tarafından hazırlanan raporda Meksika, Brezilya, Türkiye, Polonya ve bazı gelişen Avrupa ülkelerinde OE görünümlerinin negatif trendde olmaya devam ettiği kaydedildi. “Anılan ülkelerin OE görünümleri 2021 ikinci yarısına bazı durumlarda ise 2022 yılına kadar istikrar kazanmayabilir” denildi. Fitch, “Her ne kadar Türkiye seçili makro göstergelerde çok yüksek skorlara sahip olsa da Türk bankalarının faaliyet ortamı görünümü konusunda açık aşağı yönlü riskler var” yorumu yaptı. Bu risklerin pandemiden çok bankaların dış finansman ihtiyacı, kur volatilitesi, enflasyon ve para politikası bağlantılı olduğunu kaydetti. Türkiye ekonomisinin 2021 yılı sonunda pandemi öncesi seviyelere toparlanmasının beklediğini de aktaran kredi derecelendirme kuruluşu, bankaların OE skorunun da 2021 ilk çeyrekte istikrar gösterdiğini belirtti. Rapora göre, Türkiye’nin bankacılık sistemi göstergesi “b”, OE toparlanma görünümü “daha yavaş” mali kapasite durumu ise “orta” seviyelerinde bulunuyor.

AC Asia ex, Japan % -0,99 satıcılı

S&P 500 % -0,20 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,18 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir