İçerik Listesi Show
Webmaster Ne Demek?
Webmaster, bir şahıs ya da şirketin web sitesi ve uygulamalarını yönetmekle sorumludur. Web sitelerinin tasarımı, geliştirilmesi ve bakımını koordine eder. Webmaster, web geliştiricileri ve grafik tasarımcılardan sorumludur.
Webmaster Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bir web sitesi oluşturmanın tüm yönlerini denetlemekle görevli olan webmasterın çalıştığı firmaya göre görev tanımı farklılıklar gösterebilmektedir. Webmasterın genel mesleki sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir;
- Kullanımı ve erişimi kolay web siteleri geliştirmek,
- Web sitelerini tarayıcı, işletim sistemi ve cihazlar arasında test etmek,
- Sunucuları korumak, yapılandırmak ve sorun gidermek,
- Güvenlik duvarları ve giriş sayfalarını ayarlayarak site güvenliğini sağlamak,
- Yükleme hızını ve kapasitesini optimize etmek,
- Sayfa hatalarını ayıklamak, bozuk bağlantı veya görüntüleri düzeltmek,
- Web sitesi trafiğini ve performansını incelemek ve analiz etmek,
- Web sitesi içeriğini güncellemek ve SEO’yu gözden geçirmek,
- Belirlenen bütçe ve iş teslim tarihine uygun çalışmak.
Nasıl Webmaster Olunur?
Webmaster olmak için resmi bir eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır. Yazılım alanında yetkinliği bulunan ve tecrübe sahibi kişiler webmaster olarak görev alabilmektedir.
Webmasterda Olması Gereken Özellikler
Detay odaklı olması ve gerektiği zaman esnek mesai saatlerine uyum sağlaması beklenen webmasterın nitelikleri şunlar;
- HTML / CSS, XML, SQL ve Javascript olmak üzere birden çok web geliştirme dili hakkında bilgi sahibi olmak,
- Yaratıcı fikirler üretme kabiliyeti göstermek,
- Müşteri odaklı çalışabilmek,
- Fikirlerini müşterilere iyi ifade edebilecek sözel beceriye sahip olmak,
- Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop gibi tasarım programlarını kullanabilmek,
- Çoklu iş yükünü önceliklendirip yönetebilmek,
- Ekip çalışması ve yönetimine yatkınlık göstermek.
Webmaster Nedir? Webmaster Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?
İnternet dünyasının vadettiği değişim günümüzde etkisini giderek daha çok hissettiriyor. Hem bireysel kullanımda hem de çalışma hayatında işleyişin yönünü ve biçimini değiştiren Web 2.0 çeşitli iş kollarının meydana gelmesine de yardımcı oluyor. Yazılım ve sunucu yeterliliği açısından önemli hizmetler sunan webmaster unvanına sahip kişiler de bu durumun iyi örneklerinden biri.
Webmaster unvanına sahip kişilerde olması gereken nitelikleri ve onların iş tanımlarını incelemeden önce çevrim içi ortamın yarattığı ihtiyacı değerlendirmek gerekiyor. Zira webmaster kavramına dair mercek altına alınabilecek her şey doğrudan internetin varlığıyla ilgili. Nitekim bir webmaster tarafından yürütülecek tüm iş ve işlemler de web sitelerinin yönetimsel ve teknik yönlerini kapsıyor.
Tıpkı tüm çalışma hayatında olduğu gibi internet tabanlı yürütülen projelerde veya işin tamamında da denetim, bakım, yürütme ve onarım gibi işlevlerin yerine getirilebilmesi son derece önemli. Nasıl bir işletmede işlerin doğru yapıldığından emin olmak ve sorunsuz bir işleyiş yaratmak verimliliği artırıyorsa çevrim içi dünyada da aynı şeyin geçerli olduğu açık.
Kullanıcılara daha iyi hizmet sunmak, kâr elde etmek, çalışanlarının iş yükünü dengeli dağıtmak, işin devamlılığını sağlamak ve tüm sorunlara en doğru çözümleri sunmak her şirketin temel yönetim amaçları arasında yer alıyor. Bu amaçları belirli kurallar çerçevesinde çalışma hayatının işleyişine yansıtmanın yolu da ilgili birimlerde konuyla ilgili nitelikli personellerle çalışmaktan geçiyor.
Tüm bu gerekliliklerin internet ortamında sunulan bir hizmetteki karşılığını webmaster unvanına sahip çalışanlar ortaya koyuyor. Bir webmaster ne iş yapar, nasıl webmaster olunur, bir webmaster hangi özelliklere sahip olmalıdır gibi sorular, günümüzün iletişim ve çalışma ağında çok önemli yeri olan bu kişilerin mesleklerinin genel çerçevesiyle ilgili yaklaşımların anlaşılmasına yardımcı oluyor.
Webmaster Nedir?
Webmaster internette teknik bilgisiyle ön plana çıkan, internet siteleri ve web uygulamaları geliştiren uzmanlar olarak tanımlanıyor. Webmaster’lar internet ekosisteminde kullanılacak ürün veya hizmetler de üretiyor ve tüm yönetim sürecini en iyi şekilde kontrol ediyor. İngilizce kökenli olan webmaster, internet anlamındaki web ve uzman anlamındaki master kelimelerinin bir araya getirilmesinden oluşuyor.
Webmaster kavramı ilk defa 1990’ların sonuna doğru ortaya çıkıyor. Kullanılmaya başlandığı ilk dönemde internet sitesi yayınlayıp internet sitesinin bakım ve içerikleriyle ilgilenen kişi şeklinde ifade edilen webmaster’lar çevrim içi dünyanın günümüzde büyük ölçüde değişmesiyle farklı niteliklere de kavuşmuş durumda. Bunların arasında en dikkat çekici olanıysa birimler arasındaki koordinasyonu sağlamak.
İnternet sitesi, yazılım, grafik, tasarım ve içerik gibi alanların tamamında çalışan kişileri kapsayan webmaster terimi farklı birimlerde görev alan kişiler arasındaki bağlantı noktası olma işlevini de karşılıyor. Örneğin bir webmaster; tasarım, yazılım ve web site yönetimi gibi alanların tamamında hizmet verebiliyor, bu birimler arasındaki tüm koordinasyondan sorumlu tek kişi de olabiliyor.
Webmaster Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olunmalı?
Webmaster olmak için her şeyden önce internet sitelerinin çalışma mekanizmasına hakim olmak gerekiyor. Başlangıç aşamasında size ait bir web sitesi ya da blog açarak bir webmasterın sahip olması gereken ilk özellikle ilgili kendinizi geliştirmeye başlamanız tavsiye ediliyor. Nitekim bir webmaster, internet sitelerinin bakımı, içeriği, sunucusu ve altyapısıyla devamlı şekilde ilgileniyor.
Webmaster Nedir?
Webmaster, bir kişi yahut şirkete ait durumda olan web sitesi ve uygulamalarının yönetimiyle ilgilenen kişidir. Bir Webmaster, sorumlu olduğu web sitelerinin tasarımı, geliştirilmesi ve bakımını koordine etmekle yükümlüdür. Bir Webmaster, ayrıca web geliştiricileri ve grafik tasarımcılardan da sorumlu olan kişidir.
Webmaster Ne İş Yapar?
Webmaster, bir web sitesi oluşturmayla alakalı tüm detayları denetler. Ancak webmaster’ın bünyesinde çalıştığı şirkete göre görev tanımında farklılıklar ortaya çıkabilir.
Webmaster Nasıl Olunur?
Bir webmaster olmak ve bu unvana sahip duruma gelmek için öncelikle resmi bir eğitim alma mecburiyeti söz konusu değildir. Yazılım konularında yeterli düzeyde yetkinliğe sahip olan ve bu konuda yeterli düzeyde deneyime sahip olan kişiler webmaster olarak görev çalışma hayatında yerlerini alabilirler.
Webmaster Olma Şartları Nelerdir?
Bir kişinin webmaster olabilmesi için öncelikle bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Şartlar ise şu şekilde listelenir;
– Detay odaklı olmak
– İhtiyaç olması durumunda esnek mesai saatlerine uyumlu olmak
– HTML / CSS, XML, SQL ve Javascript dahil olmak üzere üzere birden fazla web geliştirme dili ile alakalı yeterli düzeyde bilgiye sahip olmak,
– Müşteri odaklı çalışabilme becerisine sahip olmak,
– Ekip çalışması ve yönetimine yatkınlık gösterebilecek nitelikte olmak,
– Yüksek yaratıcı fikirler üretme kabiliyetine sahip olmak,
– Çoklu iş yükünü önceliklendirip yönetebilecek nitelikte olmak,
– Fikirlerini müşterilere en iyi şekilde ifade edebilecek iletişim becerisine sahip olmak,
Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop gibi çeşitli tasarım programlarını kullanma becerisine sahip olmak,
Webmaster’ın Görevleri Nelerdir?
Webmaster’ın yerine getirmekle yükümlü olduğu bazı belli başlı görevlerinin varlığı söz konudur. Bu bakımdan tüm söz konusu görevleri şu şekilde sıralamak mümkün;
– Sorumlu olduğu web sitesi trafiğini ve performansını incelemek ve analiz etmek,
– Kullanımı ve erişimi kolay nitelikte web siteleri geliştirmek,
– Sunucuları korumak, yapılandırmak ve sorun gidermek,
– Belirlenen bütçe ve iş teslim tarihine uygun çalışmak.
– Yükleme hızını ve kapasitesini optimize etmek,
– Web sitelerini tarayıcı, işletim sistemi ve cihazlar arasında test etmek,
– Güvenlik duvarları ve giriş sayfalarını ayarlayarak sitenin güvenliğini sağlamak,
– Sayfa hatalarını ayıklamak, bozuk bağlantı veya görüntüleri düzeltmek,
– Web sitesi içeriğini güncellemek ve SEO’yu gözden geçirmek,
Webmaster Maaşları Ne Kadar?
Webmaster maaşları çalıştıkları şirket ve üstlendikleri sorumluluklar doğrultusunda farklılık gösterebilmektedir. Ancak webmaster maaşları konusunda şu şekilde bir bilgilendirilme yapılabilir;
– En Düşük Webmaster Maaşı; 2.420 TL
– En Yüksek Webmaster Maaşı;4.640 TL
– Ortalama Webmaster Maaşı; 3.420 TL
Webmaster İçin İş İmkanları Nelerdir?
Web sitelerinin her geçen gün ciddi bir önem kazandığı günümüzde Webmaster olarak çalışmalarını yürüten kişilere de çok büyük oranda ihtiyaç duyulur hale gelmektedir. Bu bakımdan Webmater unvanına sahip olarak çalışma hayatına atılan kişiler için çok fazla iş seçeneğinin varlığı söz konusudur. Bir veya birden çok sayıda web sitesine sahip olan şahıs yahut kurumlar webmaster için önemli bir çalışma alanı yaratırlar. Buna örnek vermek gerekirse bunlar;
– Bürolar,
– Ofisler,
– Web sitesine sahip olan şahıslar,
– Kamu kurumları,
– Özel kuruluşlar