Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Geçen hafta Perşembe günü BİST100 endeksi günü % 1.10 yükselişle 1.345 puandan kapatırken işlem hcmi 14.2 milyar TL olarak gerçekleşmişti …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Geçen hafta Perşembe günü BİST100 endeksi günü % 1.10 yükselişle 1.345 puandan kapatırken işlem hcmi 14.2 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

TÜRKİYE:  Yurtiçi piyasalar Cuma günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kapalıydı. Geçen hafta Perşembe günü BİST100 endeksi günü % 1.10 yükselişle 1.345 puandan kapatırken işlem hcmi 14.2 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Böylelikle tatile pozitif girmişti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 7,12 ile turizm, en çok kaybettiren ise % 4,42 ile spor oldu. Perşembe günü açıklanan verilerde 16 Nisan itibarıyla  yabancıların portföyünde bulunan hisse senedi stok miktarı değişmezken tahvil alımlarının arttığını izledik. Geçen haftanın pozitif gelişmelerinden biri  kısa çalışma ödeneğinin 3 ay uzatılması olmuştu. Cumhurbaşkanı Kararı ile kısa çalışma ödeneğinin süresi 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldı.  Haftasonu ise Türkiye ile ABD arasında gerilim tırmandı. ABD Başkanı Joe Biden’ın mesnetsiz bir şekilde 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesi büyük tepki çekerken Türkiye’den hemen her kuruluştan tepki yağdı.

Bugün yurtiçinde sabah saatlerinde Nisan ayına ait güven endeksi ile kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Ayrıca gözler bugün Kabine toplantısında olacak. Ramazan ayı başında alınan kısmi kapanmanın önümüzdeki iki hafta boyunca devam edip etmeyeceği yada yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı, Ramazan Bayramında kapanma uygulanıp uygulanmayacağı bugün gerçekleştirilecek Kabine toplantısında açıklanmasını bekliyoruz. Kur tarafı son dönemde artan risk algısı ile artışına devam ederken bu eğilimin sürmesi beklenebilir. BİST100’de ise  satıcılı bir güne başlayabiliriz.

ABD:  Geçen hafta Cuma günü her ne kadar yurtiçi piyasalar kapalı olsa da yurtdışında önemli veriler vardı. ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin hafif altında 60.6 olarak açıklanırken son aylarda görülen toparlanma artarak devam etti. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen   hizmet sektörüne ait PMI verisi ise beklentilerin  üzerinde 63.1 olarak gerçekleşirken ABD ekonomisinin ciddi bir şekilde toparlandığını ve ABD’de büyümenin ilk çeyrekte beklenenden daha iyi gelebileceğinin işaretini verdi. ABD’de aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde devam etmesi ekonomideki toparlanmanın da hızını artırmakta. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise % 1.57 seviyesinde hareket etmeye devam ederken ABD  borsaları Cuma gününü alıcılı tamamladı.

Gelen iyimser verilerin ABD ekonomisinde toparlanmayı işaret etmesi borsalardaki yükselişin ana unsurunu oluşturdu.

Bugün  ABD’de enflasyonu harcamalar yoluyla etkileyecek olan çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda  % 2.5 açıklanması beklenirken çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda % 1.6 gelmesi tahmin edilmekte. Ayrıca hane halkının tüketim harcamaları noktasında fikir sahibi olacağımız veri sonrası piyasada volatilite artabilir. Ancak bu hafta gözler ABD cephesinde Çarşamba akşamı yapılacak olan Fed faiz kararına çevrilmiş durumda.

EURO BÖLGESİ:  Geçen hafta Euro Bölgesi’nde ana gündem Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz kararıydı. Avrupa Merkez Bankası refinansman faizlerini beklenildiği gibi % 0.00’da sabit bırakırken marjinal borçlanma faizini %0,25’te mevduat faiz oranını ise %-0,50’de olarak değiştirmedi. Avrupa Merkez Bankası’nın yayınladığı tutanaklarda banka PEPP miktarını değiştirmezken varlık alım programının gerekli olduğu sürece devam edeceğini, faiz oranlarını arttırmaya başlamadan önce varlık alımlarının sonlandırılacağını ifade etti. Avrupa Merkez Bankası enflasyon kalıcı bir şekilde %2’ye ulaşana kadar faiz oranlarını mevcut seviyede tutacağını da açıkladı. Enflasyonun temel politikaları belirlemede öncelik olduğunu hatırlatan Legarde, manşet enflasyonun muhtemelen önümüzdeki aylarda artacağını ayrıca pandeminin yavaşlaması ve tekrar yasaklarının kalkmasıyla harcamalarda görülecek artışın enflasyonu yukarı yönlü destekleyeceğini bunun yanında Mart ayında enerji fiyatlarında görülen artışın gıda enflasyonu ile birlikte enflasyonu yukarı çekeceğini ifade etti. Cuma günü ise büyümenin öncü göstergelerinden  imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 63.3 olarak açıklanırken diğer öncü gösterge olan hizmetler PMI verisi  de benzer şekilde beklentilerin üzerinde 60.1 puan olarak gerçekleşti. Veriler son yılların en yüksek seviyesine işaret ederken Euro Bölgesi ekonomisinde de toparlanmanın devam ettiğini izledik. Avrupa borsaları gelen verilerin iyimserliği ile yükselişine devam etti. Eur/Usd doların zayıflaması ile yükselirken Eur/Try hem Euro’nun değer kazanması hem Türk Lirası’ndaki değer kaybı ile sert artış gösterdi.

Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya’da  IFO iş güven endeksinin  97.8 puan açıklanması bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1328 seviyesinin altında önce 1309 ve arkasından 1284 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1345 direncinin kırılması halinde önce 1359 ve arkasından 1376 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1419 seviyesinin kırılması halinde önce 1430 ve arkasından 1443 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1405 desteğinin altında önce 1382 ve arkasından 1367 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında alış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.4000 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3550 ve arkasından 8.3125 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4570 direncinin üzerinde önce 8.4925 ve arkasından 8.5875 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma devam ediyor.

Aşağıda 1773 seviyesinin altında önce 1766 ve arkasından 1756 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1783 direncinin kırılması halinde önce 1796 ve arkasından 1816 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#EKGYO EMLAK KONUT – Şirket projelerinden İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’nin Yer Tesliminin, Yüklenici Eltes İnşaat’a yapıldığı açıklandı.

#EKIZ EKİZ KİMYA – Zekeriye Doğan tarafından 2017 yılı Genel Kurulu 7,8 ve 14. maddelerinin iptali için açılan davada Mahkeme tarafından 7. ve 14. maddenin iptaline, 8. maddenin iptali isteminin ise reddine karar verildiği, şirketin istinaf yoluna gideceği açıklandı.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM – Icrypex Bilişim’in %10’una karşılık gelen 500.000 adet payının 3,8 milyon TL’ye satın alınmasına karar verildiği açıklandı.

#KAREL KAREL ELEKTRONİK – Şirketin hat sayısının 12’den 15’e çıktığı ve 2021 yılı içerisinde 2 hat daha eklenmesinin planlandığı açıklandı.

#KATMR KATMERCİLER EKİPMAN – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 450 milyon TL’den 1,1 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#ODAS ODAŞ ELEKTRİK – Şirketin iştiraki Çan2’nin halka arzının son aşamasında olduğu, Özbekistan’da devam eden 174 MW kurulu güce çıkarılan Urfa Doğalgaz Çevrim Santrali’nin relokasyon projesi ve değerli metal madenciliği kapsamında altın ve değerli metal ruhsat alanı içinde çevre ile azami oranda etkileşimi daraltacak revize çalışmaların olağan şekilde devam ettiği açıklandı.

#OZKGY OZAK GMYO – İstanbul Eyüpsultan’daki 10.673 m 2 ‘lik arsanın 120 milyon TL’ye satın alındığı açıklandı.

#RHEAG RHEA GİRİŞİM – Batkon Batarya Kontrol Teknolojileri’nin sermayesinin 1,1 milyon TL’den 380.000 TL artışla 1,5 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#RTALB RTA LABORATUVARLARI – Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR tanı kitinin temini kapsamında yapılan Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması çerçevesinde, Nisan başında verilen 800.000 adet ürün siparişinin teslimatının tamamlandığı açıklandı.

#THYAO TÜRK HAVA YOLLARI – İngiltere ve Danimarka’dan Türkiye’ye uçuşların açılacağı medyada yer aldı.

#FLAP FLAP KONGRE – Şirket sermayesinin 31,2 milyon TL’den %200 oranında bedelli olarak 62,5 milyon TL nakden artışla 93,8 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullandırılmasının ardından kalan 358.847 adet pay 26 – 27 Nisan’da Borsa Birincil Piyasa’da satılacak.

#ERSU ERSU GIDA – Şirket sermayesinin 36 milyon TL’den %200 oranında bedelli olarak 72 milyon TL nakden artışla 108 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Ekonomik gelişmeler ÇağrıMerkezin
Read More

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1430 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım) Piyasalarda Bugün Haftayı tamamlamaya ...
Youtube video indir