İçerik Listesi Show
TARSİM Hangi Zararları Karşılar? Hangi poliçede hangi zarar karşılaşama unsurları geçerlidir? Her üretici için aynı zarar karşılama şartları var mı?“TARSİM hangi zararları karşılar?” gibi bir sorunun merakı içerisinde olan üreticilerin, zarar konusunda TARSİM’in normal ya da ek teminatlarla çiftçilere dair birçok zararı karşıladığını söylemek doğru olacaktır. Genel zarar karşılama yükünün özellikle doğa olaylarına karşı olduğu görülebilir. Bilindiği üzere son dönemlerde iklim değişiklikleri ve tek seferde normalin üzerinde gerçekleşen yağışların artmasından ötürü TARSİM, güvence konusunda genel ağırlığını bu alana kaydırmıştır. Öte yandan hayvansal üreticileri de göz önünde bulunduran TARSİM, kazalara veyahut hayvan hastalıklarına dair de birçok konu destek sağlamaktadır. TARSİM hangi zararları karşılar?” sorusu konusunda üreticilerin oldukça genel bir skala ile karşılaşacaklarını söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.
“TARSİM hangi zararları karşılar?” sorusu için öncelikle TARSİM’in hangi üretim faaliyetleri için sigortalama yaptığını bilmekte yarar vardır. TARSİM’in üreticilere sunmuş olduğu sigorta veya güvence alanları şunlardır:
- Sera Sigortası: Seralar için poliçe oluşturulmadan önce tesiste genel bir risk incelemesi ve değerlendirmesi yapılır. Bu incelemeye sonucunda Sera Sigortası poliçesi alınabilir. Poliçe; sel, heyelan, dolu, deprem, taşıt çarpması, fırtına, su baskını, yangın, kar ve dolu ağırlığı gibi riskler karşısında; sera içerisinde yer alan ürünlerin, örtü malzemesinin ve sera konstrüksiyonunun zarar görmesi durumunda, oluşan zararı karşılar.
- İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası: Don, sıcak rüzgar, kuraklık, aşırı nem, sıcak hava dalgası ve aşırı yağış gibi konulardan İlçe Bazlı Kuraklık Sigortası, buğday ve sertifikalı tohumluk buğday gibi konularda çiftçilerin mahsulleri ya da üretim unsurlarını güvence altına alır.
- Bitkisel Ürün Sigortası: Meyvelerin; dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını gibi durumlar karşısında kalite kaybı yaşamaları güvence altına alınır. Ayrıca meyvelerde don nedeniyle yaşanan miktar azalışı da bu ürünle koruma altına alınır. Bitkisel Ürün Sigortası ile sebzeler, tarla ürünleri ve kesme çiçekler gibi ürünlerin; sel, su baskını, dolu, yangın, hortum, heyelan deprem gibi durumlar nedeniyle kalite kaybı veya miktar azalışları gibi zararlara karşı güvence altına alınması söz konusu olur.
- Ağaç Sigortası,
- Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası: Risk incelemesi ve değerlendirmesi sonucunda çiftçilerin bu sigorta poliçesine sahip olmaları söz konusudur. Söz konusu sigorta türü ile arılar ve kovanlar; fırtına, yangın, heyelan, hortum, deprem, su baskını, taşıt çarpması, vahşi hayvan saldırısı ve sel gibi risklere karşı güvence altına alınır. Gezginci arıcılıkta ise kovanların nakliye edilmesi aşamasında meydana gelebilecek; devrilme, çarpma, çarpışma ve yanma gibi konular nedeniyle üretim faaliyetlerini güvence altına alınabilir.
- Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası: Risk incelemesi ve değerlendirilmesi sonucunda alınabilen bir başka poliçe türüdür. Bu poliçe ile mandalar, süt ve besi sığırları gibi hayvanlar; hayvan hastalıkları, gebelik, doğum ve cerrahi müdahale, yılan veya böcek sokması, kaza, vahşi hayvan saldırısı, doğal afetler, güneş çarpması, zehirli ot veya yem nedeniyle yaşanan zehirlenme durumları, yangın, infilak, mecburi kesim gerektiren durumlar, yavru atma, yavru ölümü, hırsızlık veya hırsızlık sonucunda oluşan zarar gibi birçok konuda koruma altına alınırlar.
- Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası: Koyun, keçi, damızlık koç ve tekeler, büyükbaş hayvan hayat sigortasında yer alan maddeler ile aynı korumalara sahiplerdir.
- Su Ürünleri Hayat Sigortası: Hayvan hayat sigortalarının genelinde olduğu gibi bu sigorta ürününde de risk ve değerlendirme sonucunda poliçe alınır. Birçok su ürününün; alg patlaması, predatörler, hastalıklar, kontrol dışı kirlenme, zehirlenme, kazarlar ve her türlü doğal afetlere karşı güvence altında olduklarını söylemek doğru olacaktır.
TARSIM Hasar Tespiti Ne Zaman Yapılır?
“TARSİM hasar tespiti ne zaman yapılır?” gibi bir soru soran üreticilerin, hasar tespitinde bulunmaları gerekliliği öncelikli bir konudur. Hasar tespitinde bulunmak adına; hayvanlar üreticilerinin 24 saat, don olaylarında bitkisel üreticilerin 10 gün ve diğer durumlarda ise 15 günlük süreleri vardır. Bu süreler içerisinde hasar ihbarı yapmaları durumunda genel olarak bir iki iş günü içerisinde bölgeye bağlı TARSİM eksper ekipleri hasar bölgesine gelip incelemeleri yapacaklardır. Yaptıkları incelemeler sonucunda hasarın nedenlerine dair, boyutuna dair ve maddi anlamdaki hasar dair raporlar tutacaklardır. Hemen bu işlemin ardından da hasar dosyası tamamlanacak ve en kısa sürede tarımsal üreticilerin gerekli tazminatı almaları sağlanacaktır. “TARSİM hasar tespiti ne zaman yapılır?” sorusunun merakı içerisinde olan üreticilerin, bir iki gün gibi kısa bir süre içerisinde destek almaları mümkündür.
TARSİM İletişim Bilgileri
TARSİM iletişim bilgileri olarak tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunan bireylerin 0850 250 82 77 numaralı telefonu kullanmaları söz konusudur. Bu telefon vasıtasıyla hasar bildirimi, poliçe sorgulama, bilgi alma ve daha birçok konuya dair istedikleri bilgileri kolaylıkla alabilirler. TARSİM iletişim bilgileri için en detaylı bilgilere bu numaranın yanı sıra ayrıca TARSİM iletişim sayfasıyla da ulaşabilirsiniz.
TARSİM Poliçe Sorgulama
TARSİM poliçe sorgulama işlemi birçok seçenek ile gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. TC kimlik numaranız ya da işletmenizin Vergi Kimlik Numarası gibi bilgiler, sorgulama işlemler için yeterli olacaktır. Üreticilerin genel anlamda tercih edebilecekleri sorgulama yöntemleri ise şunlar olarak bilinir:
- E-Devlet ile TARSİM Poliçe Sorgulama,
- SMS ile TARSİM Poliçe Sorgulama,
- TARSİM Resmi İnternet Sitesi ile Poliçe Sorgulama,
- TARSİM Mobil Uygulaması ile Poliçe Sorgulama,
- TARSİM Acente Ekranları ile Poliçe Sorgulama,
TARSİM poliçe sorgulama konusunda üreticilerin yukarıda yer alan sorgulama kanallarını kullanmaları mümkündür.
TARSİM Sigortası Ne Zaman Yapılır?
“TARSİM sigortası ne zaman yapılır?” gibi bir sorunun yanıtını merak eden üreticilerin, bu konuda özelinde TARSİM ilk ve son kabul tarihleri gibi bir detayı çok büyük bir dikkatle takip etmelerini önermekteyiz. İlk ve son kabul tarihleri her üretim faaliyeti, ürünü veya bölgesi için farklılık gösterebilir. Üreticilerin dikkatli bir şekilde bu tarihleri TARSİM son kabul tarihleri sayfasından takip etmeleri, TARSİM poliçelerini hangi tarihler aralığında alabileceklerini bilmeleri konusunda yardımcı olacaktır